Bridezilla Mode Begins…

Salam…

Taking a deep breath……..

Releasing a heavy sigh……

OK. I’m not gonna write about my anxiety on uncertain things like my exam result and all my academic issues ..

I just have to be prepared and pray for the best..

Enough said..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hahaha…

Nampak tak wedding ticker saya kat atas tu? Tinggal 31 hari je lagi..Approximately 4 weeks.. Alhamdulillah..preparations went smoothly so far.. Dalam tempoh kurang 3 bulan, kami sekeluarga kelam-kabut buat persiapan..Dalam kesibukan saya dengan final year project dan urusan-urusan akademik yang lain, dapat juga curi-curi masa berulang-alik Johor – KL.. Penat, tapi redah je la…

Memang pening kalau dalam kepala dah setting siap berangan lepas habis belajar nak pergi vacation kat pulau atau kat tepi pantai, tiba-tiba orang sekeliling suruh kahwin… Hallamak…Macam-macam soalan ada dalam kepala saya..

“Mana nak cari duit ni??”

“Macam mana nak buat??”

“Dah ready ke nak jadi isteri orang??”

“Dari mana nak mula preparation ni??”

Mula la menggelabah tanya pendapat semua orang kan..Parent saya tiada halangan, adik-beradik lagi la kan.. Maka, mesyuarat keluarga pun diadakan…Semua sibuk dah buat checklist, nak cat rumah, booking caterer..pendek kata, segala macam tok nenek perkara yang berkaitan dengan kenduri kahwin dibincangkan… Saya?? Blur… hehehe..

Hasil dari mesyuarat kilat tu, saya cuma perlu arrange 3 perkara je iaitu:

  1. Mak Andam – family dah letak syarat mak andam MESTI PEREMPUAN TULEN..separuh-separuh ni abang sulung saya tak bagi..
  2. Official Photographer (OP) – Dato’ R kata, tak payah ada photographer..Hepp!! Mana boleh! Tak kira, saya nak jugak…
  3. Kad Jemputan – ni pun family dah tentukan design kad yang nak ditempah..maximum harga RM1/keping, jadi saya kena pandai-pandai cari..

Tugas dah dapat, jadi langkah pertama saya ialah pilih warna tema.. Pening kepala saya pilih warna tema.. bukan tak berkenan, tapi dah rambang mata..hehehe… Finally, saya jumpa satu website yang amat-amat la membantu saya dalam memilih warna tema… The Perfect Palette. Dalam banyak-banyak warna tu, saya pilih ini..

Plum, Snow White & Silver

Sebelum ni, saya namakan warna ni sebagai mangosteen purple..rupanya nama die plum..hehehe…mana-mana je lah…

Cantiknya kalau pakai baju putih yang sangat simple dengan peeptoe heels yang begini…(Ok, saya dah mula berangan…)

Begitulah lebih kurang warnanya..

Tak cantik?? Eh, mata saya tengok cantik je…lagipun, saya yang nak kahwin kan???

Hehe…jangan terasa ye…ini adalah jawapan yang saya harapkan boleh terkeluar dari mulut saya bila ada makcik-makcik busybody yang kata warna ni gelap la, tak sesuai la, tak cantik la, apa la…hurmmm…tapi, kita kan mesti hormat orang tua..jadi selalunya jawapan-jawapan sebegini saya telan balik je..anggap je la mereka sebagai manusia yang sangat prihatin…hehehe..ayat cover.. 😉

Bersambung….jeng jeng jeng..

nota kaki 1: kalau kite tengok cerita kat tv, selalunya jalan cerita tengah sedap tiba-tiba je bersambung….kan?

nota kaki 2: entri ini adalah hasil pengaruh drama tv..hehe..

nota kaki 3: penulis perasan syok sendiri, macam lah sedap sangat cerita dalam entri kali ni…

Advertisements

Empat Enam Lapan Sepuluh / Lima / Dua Kosong Satu Kosong

Salam…

Phew…!!

Alhamdulillah syukur… Lega rasanya bila dah siap semua assignments dan final project system documentation… Akhirnya, fasa paling SESAK dan SEKSA dah berjaya saya redah kasi pecah.. Uuuuuuuuuuuiii, tak nak ingat lah…macam boleh terasa lagi betapa stressnya saya masa tu.. Macam time bomb.. Nasib baik tak meletup..Hehe…

Minggu depan, final exam akan bermula… Ada 4 paper semuanya…

  1. 4 May 2010 – 350CT Systems Security
  2. 6 May 2010 – 380CT Formal Aspects of Computer Science
  3. 8 May 2010 – 320CT Distributed Application Development
  4. 10 May 2010 – 340CT Large Scale Software Development

Betul-betul seminggu..  Tinggal seminggu je la sisa-sisa waktu yang ada untuk saya pulun habis-habisan..  Harap-harap saya boleh lulus semuanya DENGAN CEMERLANG.. Lepas tu, sudah boleh bernafas lega…InsyaALLAH.. Amin~~

Sempena nak exam ni, saya nak minta maaf dengan semua, andaikata ada yang terasa dengan penulisan saya, kata-kata saya tak kira sama ada di dalam blog atau di luar blog.. Maafkan salah silap saya ye.. Terima kasih kerana menyokong saya selama ini.. Sayang semua!! 😉

Baiklah.

Saya nak bersiap-siap untuk berjuang…

Doakan saya ye!!

The demotivated motivator..

Salam…

I came across this test in one of my ex-TIGSian’s blog, Arfah..

Here is my result..

You begin by asking:
‘What can she learn from this?’

Your focus is instinctively toward the other person. Not her feelings, necessarily, but her understanding, her performance, her skills.

Your best quality:
Your faith in the others’ potential

Always:
Tailor your style to each student

Be careful you:
Don’t come to believe that everyone is capable of everything

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to facilitate the success of others.

You begin by asking:
‘How can I raise the energy?’

You are acutely aware of the energy in the room, and you feel compelled to do what you can to elevate it. You do this with your outlook—you are an instinctively optimistic person.

Your best quality:
Your infectious energy

Always:
Step in and take responsibility for the group

Be careful you:
Don’t get sucked dry by emotional vampires

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to keep a group of people excited.

Hehe..

A Teacher and Motivator?? Who?? Me?

Hurmm…jahanam la students saya nanti…hehehe..

Biskut tawar..

Salam…

1.0 KERJA BANYAK

Kerja saya banyak. Saaaaaaaaaaaaaaangat banyak. Minggu lepas, 2 malam berturut-turut saya tidur pukul 4.30 pagi menyiapkan 3 report final year project (chapter 1, 2 & 3) saya… Minggu ni, 3 lagi report (chapter 4, 5 & 6) nak kena siapkan sebelum Jumaat..Sistem SMS saya tergendala sekejap, gara-gara report ni..Minggu depan, chapter 7 & 8 dah menunggu untuk saya kerjakan..

Mungkin ada yang nak tahu, kenapa hantar banyak chapter sekaligus? Sepatutnya, chapter 1-5 hantar sebelum cuti mid-year Oktober 2009 lepas..lama dah kan? Salah saya. Saya yang lambat buat research.. Jadi, terpaksa la kelam-kabut begini supaya tak jauh sangat beza dengan project schedule..

Hari ini dah hari Rabu. Lusa dah Jumaat. Saya baru siap 10% untuk chapter 4. Chapter 5 & 6, belum mula lagi.

Idea ada. Minat ada. Tapi saya tak ada semangat nak buat. Tinggal saki-baki je semangat yang ada untuk mengejar First Class Degree yang saya cita-citakan..

2.0 KECEWA

Nak kata sedih, sedih juga..Tapi, tak la sampai nak menangis..

Nak kata marah, ada la sikit..Tapi, tak la sampai panas hati…

Nak kata kecewa, hurmmm..ye la agaknya. Mungkin itu perkataan yang paling sesuai buat masa ni..

Ramai yang kata, tak baik mengeluh. Ya, saya cuba elakkan..Tapi, bila saya fikirkan apa yang berlaku, kadang-kadang terlepas juga keluhan-keluhan kecewa..

Astaghfirullahal ‘azim…

Astaghfirullahal ‘azim…

Astaghfirullahal ‘azim…

3.0 TAWAR HATI SEPENUHNYA

Seboleh-bolehnya saya cuba mengubah tanggapan saya pada dugaan ini kepada satu rezeki yang lebih baik yang Tuhan nak bagi..

Maafkan saya ye kawan-kawan..

Kalau boleh, selepas ini..

Jangan ditanya lagi tentang sarjana..

Jangan ditanya lagi tentang jawatan pensyarah..

Saya redha dengan apa saja ketentuanNYA selepas ini..

.

.

.

.

.

.

.

Perjuangan belum selesai..

Namun, hati saya sudah tiada di sini.

Siapa nak ikut? Jom!

Salam…

Semalam sangat memenatkan otak… Sehari suntuk saya study CakeSMS Server untuk final project saya… Banyak yang saya explore, and it’s worth every single minute I’ve spent on it.. Tapi, banyak lagi yang saya belum cover, dan tutorial dia pun saya belum habis buat lagi.. insyaALLAH, bila saya dah faham nanti saya cerita ye..

Oleh sebab dah penat sangat, saya tutup buku, tutup semua window yang berkaitan. Yang tinggal cuma Facebook, YM dan Youtube je… mari bersantai!!! Yeay!!

Surfing.. surfing.. surfing…

Streaming.. streaming.. streaming…

Chit chat.. chit chat.. chit chat…

Lalalalalala… suka hati…

And I came across this website…

gemazafana

Gema Zafana bergema lagi di Istana Budaya!!!

Tak sabarnya nak pergi… Saya minat sangat  zapin.. Walaupun tak pandai berzapin, tapi saya suka tengok especially zapin kanak-kanak… Comel, tapi berbakat… Seronok je tengok.. Gema Zafana ni dijadualkan 26-29 Disember 2009 akan datang.. Saya nak pergi la..

Siapa nak ikut? Jom!