Is it normal??

Salam…

8 bulan…

Lama kan?

Sunyi sepi tanpa update…

Taip panjang-panjang, cancel…. Taip lagi panjang-panjang, delete…

Saya tak tahu kenapa, setiap kali saya nak berkongsi cerita, mesti akan datang “thoughts” yang akan membantutkan niat saya tu.. Perkara ni saya mula perasan berlaku masa saya sangat-sangat excited nak bercerita tentang persiapan perkahwinan saya…lebih kurang setahun yang lepas la..

Semua material saya dah kumpulkan…Gambar-gambar kad kahwin, cenderahati, teknik-teknik DIY guest book and wall deco, website-website best untuk reference bride-to-be, semuanya dah ada.. tapi bila sampai je masa saya nak cerita, tiba-tiba satu perasaan bersalah wujud dalam hati saya..

“Alangkah kejamnya saya, jika apa yang saya tunjuk nanti, dibaca oleh mereka yang tidak dapat membuat persiapan seperti saya (walaupun majlis saya sangat la ringkas), dan seterusnya menimbulkan rasa kekurangan atau kecil hati di kalangan mereka, yang pada awalnya mereka langsung tidak berasa demikian bahkan gembira dengan persiapan perkahwinan versi mereka sendiri..”

Sejurus selepas ayat tersebut terlintas di kepala saya, automatik saya tak jadi nak tulis apa-apa.. maka, terkuburlah kenangan persiapan hari bersejarah saya…

….

Kemudian saya berkira-kira untuk bercerita tentang aktiviti Jalan-Jalan Cari Pasal oleh saya dan suami.. Saya kumpul lagi gambar banyak-banyak…

“Nak masukkan dalam blog..” beritahu saya pada suami sambil sengih-sengih..

Tapi, sampai masa saya nak berblogging, perasaan bersalah tu datang lagi dalam hati saya..

“Alangkah sampainya hati saya, jika gambar-gambar yang saya tunjuk nanti, dilihat oleh mereka yang tak berpeluang seperti saya, dan seterusnya menimbulkan rasa kurang bernasib baik di kalangan mereka, yang pada awalnya mereka bersyukur dengan kehidupan mereka..”

Sekali lagi, niat saya terhenti…

….

Kemudian, saya dan suami mendapat berita gembira yang sememangnya dinantikan oleh setiap pasangan yang baru berkahwin…

Kali ini, saya bercadang untuk mencatatkan perkembangan bayi kami dalam blog…bercerita tentang pengalaman mengandung anak pertama, perkembangan bayi, persiapan menyambut kelahiran dan sebagainya…

Tapi, belum sempat berbuat apa-apa, ye, perasaan bersalah muncul lagi..

“Alangkah berdosanya saya, jika apa yang saya tulis nanti, dibaca oleh mereka yang belum berpeluang seperti saya, dan seterusnya mewujudkan perasaan cemburu dan sedih di hati mereka, yang pada awalnya perasaan mereka tenang dan bahagia..”

Maka, saya batalkan saja niat tersebut..

….

Huk huk…saya rindu nak berblogging, tapi kenapa saya rasa mcm ni… ūüė¶

Kepada yang sudi menjawab, saya ingin bertanya…

Normal ke berperasaan begini???

By elizsue Posted in Life

Wedding checklist updated..

**Oh, I’m sorry..Another sticky post until everything listed is done. You may scroll down further for latest entry. TQ!

Salam…

Semakin hari semakin sibuk.. Kurang 3 minggu sebelum hari kejadian.. Angka puluh dah tak ada, tinggal belas-belas hari je lagi..Aduyai..Seram sejuk kaki..Risau, banyak perkara masih belum selesai..

Hurmm… maybe i should update my wedding checklist today…

Urusan Nikah

  1. Kursus kahwin – ATTENDED
  2. Borang permohonan nikah – COMPLETED
  3. HIV Test – DONE
  4. Booking jurunikah – DONE
  5. Temuduga nikah – 14 June (OMG, it’s on my birthday!) DONE

Persiapan Majlis

  1. Pasang canopy – 24 June
  2. Susun meja, kerusi & scallop – 25 June
  3. Deco pelamin & bilik – 24 June
  4. Deco makan berdamai – 25 June
  5. Wedding cake – CONFIRMED
  6. Surat kebenaran polis – DONE
  7. Kompang – BOOKED
  8. DJ/Karaoke – BOOKED
  9. Inai – 24 June (pakai sendiri je, tapi mana nak cari inai pokok ek?)
  10. Fitting baju – DONE
  11. Wedding Favors for VIP – DONE
  12. Wedding Favors for kids – DONE
  13. Wedding Favors  for all РDONE
  14. LuckyDraw Gift for relatives  РDONE
  15. LuckyDraw numbers – DONE
  16. Bunga pahar – DONE
  17. Bunga manggar – DONE
  18. Kad jemputan – BEING DISTRIBUTED – CONSIDERED DONE
  19. Confirm design bunting –
  20. Penanda arah –
  21. DIY Wedding shoes – DONE
  22. DIY Room Wall Ornament – DONE
  23. DIY Bridemaids Pomander Ball – CANCELED – BELI DAH SIAP.
  24. Kain untuk bridemaids – DONE
  25. Hantaran deco – 6/9 DONE
  26. Bedsheet – BOUGHT
  27. Bagi senarai lagu pada DJ – DONE

Make Over

  1. Lose Weight – (Err….hehe..)
  2. Haircut – DONE (Oh! Robek kocekku..)
  3. Teeth Scaling & Polishing –
  4. Pedicure & Manicure –
  5. Berurut –

What else ek? (haha…johorean english) Hurmmm, see that? banyak lagi yang belum settle.. Ini kira yang general je, kalau nak list specifically, memang tak larat la..

Oh, the clock is ticking..Yeah I know, ¬†I’d better get things done..

Nota kaki 1: Nak buat entri ini melekit la.. it will be a good reminder for me.. ^_^

Bridezilla Mode Begins…

Salam…

Taking a deep breath……..

Releasing a heavy sigh……

OK. I’m not gonna write about my anxiety on uncertain things like my exam result and all my academic issues ..

I just have to be prepared and pray for the best..

Enough said..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hahaha…

Nampak tak wedding ticker saya kat atas tu? Tinggal 31 hari je lagi..Approximately 4 weeks.. Alhamdulillah..preparations went smoothly so far.. Dalam tempoh kurang 3 bulan, kami sekeluarga kelam-kabut buat persiapan..Dalam kesibukan saya dengan final year project dan urusan-urusan akademik yang lain, dapat juga curi-curi masa berulang-alik Johor – KL.. Penat, tapi redah je la…

Memang pening kalau dalam kepala dah setting siap berangan lepas habis belajar nak pergi vacation kat pulau atau kat tepi pantai, tiba-tiba orang sekeliling suruh kahwin… Hallamak…Macam-macam soalan ada dalam kepala saya..

“Mana nak cari duit ni??”

“Macam mana nak buat??”

“Dah ready ke nak jadi isteri orang??”

“Dari mana nak mula preparation ni??”

Mula la menggelabah tanya pendapat semua orang kan..Parent saya tiada halangan, adik-beradik lagi la kan.. Maka, mesyuarat keluarga pun diadakan…Semua sibuk dah buat checklist, nak cat rumah, booking caterer..pendek kata, segala macam tok nenek perkara yang berkaitan dengan kenduri kahwin dibincangkan… Saya?? Blur… hehehe..

Hasil dari mesyuarat kilat tu, saya cuma perlu arrange 3 perkara je iaitu:

  1. Mak Andam – family dah letak syarat mak andam MESTI PEREMPUAN TULEN..separuh-separuh ni abang sulung saya tak bagi..
  2. Official Photographer (OP) – Dato’ R kata, tak payah ada photographer..Hepp!! Mana boleh! Tak kira, saya nak jugak…
  3. Kad Jemputan – ni pun family dah tentukan design kad yang nak ditempah..maximum harga RM1/keping, jadi saya kena pandai-pandai cari..

Tugas dah dapat, jadi langkah pertama saya ialah pilih warna tema.. Pening kepala saya pilih warna tema.. bukan tak berkenan, tapi dah rambang mata..hehehe… Finally, saya jumpa satu website yang amat-amat la membantu saya dalam memilih warna tema… The Perfect Palette.¬†Dalam banyak-banyak warna tu, saya pilih ini..

Plum, Snow White & Silver

Sebelum ni, saya namakan warna ni sebagai mangosteen purple..rupanya nama die plum..hehehe…mana-mana je lah…

Cantiknya kalau pakai baju putih yang sangat simple dengan peeptoe heels yang begini…(Ok, saya dah mula berangan…)

Begitulah lebih kurang warnanya..

Tak cantik?? Eh, mata saya tengok cantik je…lagipun, saya yang nak kahwin kan???

Hehe…jangan terasa ye…ini adalah jawapan yang saya harapkan boleh terkeluar dari mulut saya bila ada makcik-makcik busybody yang kata warna ni gelap la, tak sesuai la, tak cantik la, apa la…hurmmm…tapi, kita kan mesti hormat orang tua..jadi selalunya jawapan-jawapan sebegini saya telan balik je..anggap je la mereka sebagai manusia yang sangat prihatin…hehehe..ayat cover.. ūüėČ

Bersambung….jeng jeng jeng..

nota kaki 1: kalau kite tengok cerita kat tv, selalunya jalan cerita tengah sedap tiba-tiba je bersambung….kan?

nota kaki 2: entri ini adalah hasil pengaruh drama tv..hehe..

nota kaki 3: penulis perasan syok sendiri, macam lah sedap sangat cerita dalam entri kali ni…

Empat Enam Lapan Sepuluh / Lima / Dua Kosong Satu Kosong

Salam…

Phew…!!

Alhamdulillah syukur… Lega rasanya bila dah siap semua assignments dan final project system documentation… Akhirnya, fasa paling SESAK dan SEKSA dah berjaya saya redah kasi pecah.. Uuuuuuuuuuuiii, tak nak ingat lah…macam boleh terasa lagi betapa stressnya saya masa tu.. Macam time bomb.. Nasib baik tak meletup..Hehe…

Minggu depan, final exam akan bermula… Ada 4 paper semuanya…

  1. 4 May 2010 – 350CT Systems Security
  2. 6 May 2010 – 380CT Formal Aspects of Computer Science
  3. 8 May 2010 – 320CT Distributed Application Development
  4. 10 May 2010 – 340CT Large Scale Software Development

Betul-betul seminggu.. ¬†Tinggal seminggu je la sisa-sisa waktu yang ada untuk saya pulun habis-habisan.. ¬†Harap-harap saya boleh lulus semuanya DENGAN CEMERLANG.. Lepas tu, sudah boleh bernafas lega…InsyaALLAH.. Amin~~

Sempena nak exam ni, saya nak minta maaf dengan semua, andaikata ada yang terasa dengan penulisan saya, kata-kata saya tak kira sama ada di dalam blog atau di luar blog.. Maafkan salah silap saya ye.. Terima kasih kerana menyokong saya selama ini.. Sayang semua!! ūüėČ

Baiklah.

Saya nak bersiap-siap untuk berjuang…

Doakan saya ye!!

Kaf. Alif. Ha. Wau. Ya. Nun

Salam..

Jam menunjukkan 12.53 tengah malam..

Biasanya waktu begini saya dah lena diulit intan…Tapi malam ni luar biasa kerana¬†saya masih belum mahu tidur, walaupun mata dah mula berair mengantuk.. Hati berkobar-kobar nak update blog malam ni tentang………..

Kaf. Alif. Ha. Wau. Ya. Nun. (masa zaman saya sekolah agama dulu, ejaannya Kaf. Ha. Wau. Ya. Nun ye kawan-kawan..)

Oh, tak pandai jawi? Ok, saya eja sekali lagi..

K. A. H. W. I. N.

Dalam entri lepas, saya ada beritahu yang 86 hari lagi, saya akan kahwin (hari ni dah tinggal 74 hari..oh tidak!!! cepatnya masa berlalu!! gelabah gelabah!!).. Mungkin ramai yang tak menyangka, dalam sibuk-sibuk saya nak siapkan final project dan persediaan untuk final exam, boleh pulak saya nak kahwin.. Hehe.. jangan kata orang lain, saya sendiri rasa macam tak percaya.. Semuanya berlaku sekelip mata tanpa dirancang.. Dari gurauan menjadi kenyataan.. plan asal saya nak buat hujung tahun, nak kumpul duit dulu, nak sambut raya puas-puas dengan keluarga dulu.. Tapi, takdir dah menentukan jodoh saya datang pada waktu terdekat ini.. Jadi, saya terima seadanya.. Alhamdulillah..

Selepas sesi perbincangan kedua-dua belah pihak selesai (yang mana sesi tersebut akhirnya bertukar kepada sesi makan besar..hehehe..), maka mereka bersetuju untuk menyatukan kami berdua pada hari Sabtu, 26 Jun 2010 bersamaan 13 Rejab 1431H,  insyaALLAH.. seminggu selepas cuti sekolah..

Dan bermulalah episod serabut kepala…

Alaaahai…mata dah tak mampu bertahan…to be continued in next entry k?

Nite nite all… ūüôā