Boys Over Flowers..

Salam…

Boys Over Flowers.. Mula-mula tengok cerita ni masa tengah sibuk-sibuk nak final exam last year.. (nampak sangat belajar main-main..nak exam boleh pulak tengok cerita Korea..hehehe..) Sekali tengok terus suka.. Bila semua paper exam dah habis, saya tengok cerita ni non-stop dari pagi sampai petang… Lepas Maghrib, sambung lagi sampai mata dah lebam mengantuk.. Makan pun depan notebook…Hehehe…Tak senonoh je perangai kan?

Malam tadi, tengok 8TV boleh ada pulak cerita ni..baru episod 2.. Hahaha..8tv lambat, tapi boleh je tengok…cuma dah dialihbahasakan ke bahasa Mandarin..kurang feel sikit la.. Siapa yang belum pernah tengok dan memang suka Korean series (biasanya Korean series fan memang dah tahu dah rasanya), cerita ni memang best.. Ada sense of humor, romantik, sedih, macam poyo, dan penuh dengan lelaki-lelaki jambu…. hahahaha!

Mari baca sinopsis..

While delivering a student’s dry cleaning, Geum Jan Di saves the life of a student at the most prestigious school in South Korea. Her actions soon become public and exposes the bullying within the school. To silence the public’s attention, Jan Di is offered a swimming scholarship to Shinhwa which she declines but her family forces her to attend.

During her first day at Shinhwa, Jan Di learns of the famous F4 and of the other students’ adoration and fixation with the boys in the group. Gu Jun Pyo, Yoon Ji Hoo, So Yi Jung, and Song Woo Bin are the richest and most powerful kids within Shinhwa and South Korea. Subsequently, they use their power to terrorize weaker students or those they do not like. Jan Di, instead of being impressed, becomes enraged and fantasizes about confronting Gu Jun Pyo, the leader and initiator of many of the bullying acts. She gains courage to confront him when a friend , named Oh min ji , accidentally spills ice cream on his shoes and he demands the girl lick it off. Jan Di defends her friend and attempts to reason with Jun Pyo’s tyrannical demand. When he refuses to relent, Jan Di turns violent, knocking Jun Pyo to the ground. Engaged by this, Gu Jun Pyo declares war on Jan Di and encourages the other students to bully her. Jan Di, however, is resistant, refusing to apologize to Gu Jun Pyo, and stands by her decision to fight him.

Ironically, Gu Jun Pyo, having never been stood up to, begins to develop feelings for her. He tries unsuccessfully to woo her as she slowly begins to spend more time with Jun Pyo and his friends. Jan Di teaches Jun Pyo that money cannot buy everything and in order to have real friends, he himself must be real or use his heart, but Gu Jun Pyo still does not understand why someone like Jan Di should dislike him. As the story progresses, Jun Pyo falls deeper in love with Jan Di and she learns how to open herself to his love as well.

As love begins to blossom, Jun Pyo’s mother discovers them and deems it unsuitable. She does everything in her power to keep the two apart, even arranging a marriage for Jun Pyo. The other F4 members and Jan Di’s best friend, Chu GaEul try to make their relationship better. So Yi Jung and Song Woo Bin came up with a few plans but it fails. They left with no choice but to use the last plan. The plan is So Yi Jung have to make a fake date with GaEul. At first their plan is succesful but because of Jun Pyo’s mother the relationship between them is getting further again. After the fake date, GaEul finds her self falling in love with So Yi Jung. So Yi Jung feels the same way. But he don’t admit that he is falling for her. Other factors keep arising as another member of the group falls in love with Jan Di and in a twist of fate (it was yoon ji ho), Jun Pyo loses his memory. In the end, however, Gu Jun Pyo and Jan Di learn that love conquers all and that they are truly meant to be together. Finally, So Yi Jung admits that he is falling for GaEul and love begins to bloom between them.

Source: wikipedia

Advertisements

Bling bling!

Salam….

24 Oktober 2009 —————-> 3 Januari 2010

Siapa boleh teka apa kaitan 2 tarikh di atas? Beritahu cepat.

Hari jadi saya? – Salah.

Tarikh hari jadi ibu & abah saya? – Salah jugak.

Haaa..haaa.. Jangan mengada-ngada nak teka itu tarikh kahwin saya ye…sangat tidak relevan…Teka lain!

Tarikh jiran sebelah pergi melawat rumah anak dia? – Hishhh…

Saya beritahu je lah… 2 tarikh tersebut adalah tempoh cuti semester saya kali ni.. 2 bulan lebih.. Lama nak mam– eh, tak baik cakap mampos..Oops! Sorry, terlepas… 😀

Ramai yang tanya saya,

“Cuti panjang ni nak buat apa?”

Saya jawab,

“Macam-macam…tolong ibu, belajar masak, belajar jahit baju kurung sendiri, belajar tajwid, siapkan final project..”

TIPU.

Hakikatnya minggu pertama cuti saya di kampung penuh dengan aktiviti-aktiviti lagha.. 😀 Facebook – Youtube  – movie – Facebook – Youtube – movie – Facebook – Youtube – movie sepanjang hari.. Sampai la hari Jumaat lepas, notebook saya berkelakuan aneh.. (Dato’ R, kalau nak gelak, gelak dalam hati je ye..) saya tak pandai nak betulkan sendiri, jadi saya serahkan pada yang pakar je.. Hari pertama tak ada notebook, saya dah tak tahu nak buat apa. Dah la Dato’ R pergi Low Yat dengan kawan baik dia, lagi la saya buntu. Hurmm…nasib baik ada Ucuhazel.. Ucu ajak saya dan Achik join Program Kemahiran Kreatif anjuran Pejabat Pembangunan Wanita Negeri Johor di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Jom tengok apa yang kami buat..

DSC00224

sila abaikan mata saya yang sembab tu ye.. ^_^

DSC00227

apakah ini??

Kalau nak tahu, tu la set DIY accessories crystal Swarovski yang original..Kami bertiga berpeluang mengikuti bengkel membuat accessories daripada crystal Swarovski ni percuma je..kalau tak ada penaja, yuran seorang RM250!  Nasib baik free, kalau kena bayar, baik saya masuk kelas coklat Cik Eton, kan Eton kan?? 😉

DSC00232

Ucu & Achik in action. Tekunnya...

Dalam bengkel ni, kami diajar membuat rantai, gelang, cincin dan brooch yang mana semuanya daripada crystal Swarovski.. Mula-mula nampak macam senang, rupa-rupanya nak buat tu kena sangat teliti dan sabar. Kalau tak, tak cantik dan senang rosak.

DSC02010

Achik bangga dengan hasil kerja tangannya. Ucu muncung sebab tak siap-siap. Hehehe..

DSC02018

bangga la tu..

Setelah seharian bersungguh-sungguh menyiapkan accessories tersebut, akhirnya….

TADAAAAAAAAAA!!

DSC00239

ini hasil kerja tangan saya.. Blue Black..

DSC00240

hasil kerja tgn Ucu..cantik kan?

DSC00241

sweet....achik buat..

Geram sangat tengok beads yang cantik-cantik, saya beli sikit dan sambung buat di rumah. Dan ini hasilnya…

DSC02773

bling bling!!

Cantik kan? Nak saya buatkan? Boleh…RM 15.00 je satu. Cakap je nak warna apa, nanti saya buatkan. 🙂

Ok, sampai sini dulu. Jumpa lagi! 😉

Hari yang indah… ^_^

Salam…

1 Januari 2009…Dato’ R datang lagi dengan sweet surprisenya..

Hantar SMS konon nak tidur awal…tapi, ketika seluruh dunia sedang bermandi bunga api sempena kedatangan 2009, Dato’ R dengan selamba mengatakan dia sudah berada di Air Hitam..

Eee…selalu macam tu tau..

Semalam (3 Januari 2008), lebih kurang pukul 11.45 pagi, Dato’ R datang rumah ..Yeay! Gembira tahap hidung berdarah..Hehehe..Makan nasi berdua, makan goreng pisang sepinggan..Kami berbual sambil Dato’ R betulkan notebook saya yang dah mula nak gedik-gedik ni..Seperti mengetahui apa yang bermain di fikiran saya, Dato’ R bookmark blog ini (sila klik ye utk lebih faham maksud saya) KHAS untuk saya..Adoiyai, kena sebijik..Lepas Asar, kami berdua dan adik saya ke BP Mall..Katanya, BIG Cinemas dah buka..kami tengok cerita Yes Man lakonan Jim Carrey..Kami balik ke rumah selepas makan di Rasamas..

Pukul 10 malam baru Dato’ R balik semula ke Air Hitam..rasa macam sekejap je jumpa..

“Jangan la macam ni..jumpa selalu kan tak elok..” Dato’ R memang rajin pujuk..

Sebelum balik sempat juga dia brainwash saya sekejap..

“Jangan malas-malas..nanti jadi kawan setan..” Adoiyai..kena lagi..

Tapi, tak apa..Saya memang bersedia untuk dinasihati.. ^_^

Dato’ R..terima kasih banyak-banyak..Saya ♥sayang♥ awak sangat!!

Dato' R..1437..^_^

Dato' R..1437..^_^

Jalan-jalan: Bekok

Assalamualaikum w.b.t..

Kali ni kita tengok gambar je lah ye..?

Tarikh: 1 Januari 2008

Lokasi: Hutan Lipur Sg. Bantang, Bekok, Johor.

Bil. Peserta: 19 0rang yang sangat teruja..(5 kereta)

dsc00945

Pintu masuk..

dapat "port" best..dekat dengan air..

dapat "port" best..dekat dengan air..

Sangat teruja...

Sangat teruja...

Pasang khemah dulu baru boleh makan..

Pasang khemah dulu baru boleh makan..

Bila nak masuk dalam air ni...

Bila nak masuk dalam air ni...

Atuk Mak tak larat nak jalan ye?Takpe, hero kan ramai...

Atuk Mak tak larat nak jalan ye?Takpe, hero kan ramai...

Mana gambar dalam air??

Alah mak…Nak berendam takkan nak bawak handset sekali kot..hehehe…

Chocolate Peanut Butter Balls…

Assalamualaikum…

Bila saya bosan atau susah hati, saya suka cari coklat..Biasanya, saya pergi kedai, beli, balik rumah, makan..Tapi hari tu, saya bercadang untuk mencuba satu resipi yang saya jumpa di Youtube..

CHOCOLATE PEANUT BUTTER BALLS…yeah!!

Hehe…saya memang hantu coklat..lagi-lagi kalau dapat dark chocolate with almond..yumm yumm!! Dah lama dah saya nak buat resipi ni, tapi baru hari ni saya dapat “sponsor” untuk beli bahan2..hehe..terima kasih Ibu~~ ^_^ (Baru la saya tahu, peanut butter tu mahal rupanya..)

OK…Let’s cooking!

I can say that this recipe is  pretty much easy..You don’t have to bake, or even use the mixer..Remember, wash your hands first ^_^

Step 1:

Add 2 cups of peanut butter, 1/2 cups of unsalted butter. Mix well.

dsc008131

You may use any variants of peanut butter but not those with jams and chocolate stripes..You don’t want yourself to get diabetes..

Step 2:

Add 1 cup of fine sugar. Mix until the sugar almost dissolve.

dsc00820

Step 3:

Add 1 cup of grounded cornflakes and 3 cups of grounded roasted nuts.

dsc00822

Any kinds of nuts will do..I used cashews..

Step 4:

Mix until it becomes a dough.

dsc00823

It is easier by using your hands to do so..The mixture is quite stiff..

Step 5:

Roll the mixture into 1 inch size. Put on a cookie sheet, Then, store it in the fridge for at least 30 minutes.

dsc00826

Step 6:

Melt butter and cooking chocolate by using double boiler. Dip the peanut butter balls in the  melted chocolate and put in cookie cups. Sprinkle with grounded nuts if desired.

dsc00827

Step 7:

Best if served chilled.

dsc00831

For those who like it mild, you can add no sugar at all but replace it with grounded nuts or cookie crumbles..

Bon appetite!