The demotivated motivator..

Salam…

I came across this test in one of my ex-TIGSian’s blog, Arfah..

Here is my result..

You begin by asking:
‘What can she learn from this?’

Your focus is instinctively toward the other person. Not her feelings, necessarily, but her understanding, her performance, her skills.

Your best quality:
Your faith in the others’ potential

Always:
Tailor your style to each student

Be careful you:
Don’t come to believe that everyone is capable of everything

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to facilitate the success of others.

You begin by asking:
‘How can I raise the energy?’

You are acutely aware of the energy in the room, and you feel compelled to do what you can to elevate it. You do this with your outlook—you are an instinctively optimistic person.

Your best quality:
Your infectious energy

Always:
Step in and take responsibility for the group

Be careful you:
Don’t get sucked dry by emotional vampires

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to keep a group of people excited.

Hehe..

A Teacher and Motivator?? Who?? Me?

Hurmm…jahanam la students saya nanti…hehehe..

Advertisements

Saya stress ke?

Salam..

It’s 3:54 in the morning..I’m still working on my project report.. Sigh..Letihnya memerah otak mengarang ayat…I blame myself for simultaneously being a “perfectionist-wannabe” and a last-minute person  at this moment.. (Huh! Dah la start kerja lambat, ada hati pulak nak cerewet-cerewet pilih content.. Masa dah suntuk, bedok je la subtopic content tu..Haihh!)

I’m still stuck in Chapter 4 today.. Let alone Chapter 5 & 6, I don’t ever think of it.. Tak ada idea la nak buat.. Sekarang ni saya rehat sekejap, update blog.. (kenapa la saya pilih aktiviti senggang yang perlu mengarang ayat jugak ni…) Memandangkan dah masuk hari Jumaat, jadi saya cuma dengar nasyid dan zikir sikit-sikit.. Mudah-mudahan senang idea nak datang..

Saya suka dengar nasyid ni… Siapa-siapa yang pernah baca blog saya ni masa awal-awal dulu, mesti ada perasan yang saya ada tujukan lagu ni untuk kawan baik saya, Liesa.. Saya suka liriknya yang sangat sincere dalam melodi yang menenangkan..

Hurmm…dah pukul 4.29…kepala saya dah pening-pening rasa macam nak muntah.. Mungkin saya perlu tidur sekejap dan sambung semula selepas Subuh nanti.. Saya tidur dulu ye..

Selamat malam..

p/s 1:  Sejak akhir-akhir ni, hati saya sangat fragile and super sensitive.. Bila orang di sekeliling saya ada masalah, saya yang down, tambah-tambah bila saya tak dapat bantu.. Bila Dato’ R silap cakap sikit je, mudah je air mata keluar bergelen-gelen.. Kesian Dato’ R, penat kerja tak hilang lagi dah kena pujuk saya lak..

p/s 2: Masih cuba berpegang pada nasihat seorang kawan, “Jangan mengeluh, nanti hikmahnya lari..”

Biskut tawar..

Salam…

1.0 KERJA BANYAK

Kerja saya banyak. Saaaaaaaaaaaaaaangat banyak. Minggu lepas, 2 malam berturut-turut saya tidur pukul 4.30 pagi menyiapkan 3 report final year project (chapter 1, 2 & 3) saya… Minggu ni, 3 lagi report (chapter 4, 5 & 6) nak kena siapkan sebelum Jumaat..Sistem SMS saya tergendala sekejap, gara-gara report ni..Minggu depan, chapter 7 & 8 dah menunggu untuk saya kerjakan..

Mungkin ada yang nak tahu, kenapa hantar banyak chapter sekaligus? Sepatutnya, chapter 1-5 hantar sebelum cuti mid-year Oktober 2009 lepas..lama dah kan? Salah saya. Saya yang lambat buat research.. Jadi, terpaksa la kelam-kabut begini supaya tak jauh sangat beza dengan project schedule..

Hari ini dah hari Rabu. Lusa dah Jumaat. Saya baru siap 10% untuk chapter 4. Chapter 5 & 6, belum mula lagi.

Idea ada. Minat ada. Tapi saya tak ada semangat nak buat. Tinggal saki-baki je semangat yang ada untuk mengejar First Class Degree yang saya cita-citakan..

2.0 KECEWA

Nak kata sedih, sedih juga..Tapi, tak la sampai nak menangis..

Nak kata marah, ada la sikit..Tapi, tak la sampai panas hati…

Nak kata kecewa, hurmmm..ye la agaknya. Mungkin itu perkataan yang paling sesuai buat masa ni..

Ramai yang kata, tak baik mengeluh. Ya, saya cuba elakkan..Tapi, bila saya fikirkan apa yang berlaku, kadang-kadang terlepas juga keluhan-keluhan kecewa..

Astaghfirullahal ‘azim…

Astaghfirullahal ‘azim…

Astaghfirullahal ‘azim…

3.0 TAWAR HATI SEPENUHNYA

Seboleh-bolehnya saya cuba mengubah tanggapan saya pada dugaan ini kepada satu rezeki yang lebih baik yang Tuhan nak bagi..

Maafkan saya ye kawan-kawan..

Kalau boleh, selepas ini..

Jangan ditanya lagi tentang sarjana..

Jangan ditanya lagi tentang jawatan pensyarah..

Saya redha dengan apa saja ketentuanNYA selepas ini..

.

.

.

.

.

.

.

Perjuangan belum selesai..

Namun, hati saya sudah tiada di sini.

Dato’ R, tolong belanja boleh tak?

Salam…

Sob sob sob..Dah lama tak shopping baju..Sekarang ni terpaksa berjimat-cermat..Tak lama lagi banyak nak pakai duit.. Tapi saya tak boleh tahan bila tengok baju yang dalam gambar-gambar ni…


Semuanya cantik-cantik pada mata saya… Sweet sangat!! Dato’ R, tolong belanja boleh tak? (Hehe..Dream on, Eliz..)

P/s: Adakah kerana model-model Jepun ni yang kawaiiiiiiiiii gila ni yang buat baju-baju tu semua nampak cantik?? Huk huk..macam mana nak slim macam ni?? T_T