Saatnya hampir tiba…

Salam…

Pejam celik pejam celik dah hampir 9 minggu saya bercuti..tinggal seminggu lebih jer lagi sebelum saya balik semula ke rutin seorang pelajar undergrad yang paling tua senior dalam kelas.. Perasaan saya?? Hurmm..macam-macam.. everything mixed up altogether..

SUSAH HATI~~~

Saya sangat susah hati sebab system final project saya masih belum sampai ke tahap yang saya mahukan… masih banyak modul dalam system tu yang belum fully developed…bab nak cantik-cantik kan interface, saya letak akhir sekali..yang penting well functionedsystem documentation?? zero…baru draft dalam kepala je..serius, sangat tak well organized saya ni kan?? hehehe…the moment you are reading this entry, i am struggling to update my notes, finish up my assignments, and developing my sms broadcasting system up to 70%-80% at least..Wahh!! banyak rupanya workload saya…mati la saya macam ni…. +_+

BERSEMANGAT!!!

Bila badan dan otak dah cukup rehat (terlebih sebenarnya), saya rasa bersemangat nak mulakan semester baru..belajar syllabus baru..the challenge is getting tougher? definitely..Am I ready? not really…but I’m preparing myself to it..yup..Bring it on!

TERUJA

Kenapa? Sebab semester depan adalah semester terakhir saya..InsyaALLAH…saya akan cuba sedaya-upaya saya untuk lulus semua subjek semester depan..Ganbatte Kudasai Eliz-chan!! Tapi kenapa perlu saya teruja?? mestilah, sebab…………..

  • bila saya dah habis belajar, saya dah boleh kerja dan focus pada business saya..
  • bila saya dah boleh kerja dan focus pada business saya, saya dah boleh kumpul duit banyak-banyak…
  • bila saya dah boleh kumpul duit banyak-banyak, saya dah boleh kahwin…yeay!!

Aawww….pengakuan yang sangat jujur tanpa segan-silu…Dush dush muka sendiri…Ish ish ish,  teruknya saya..penat-penat belajar, sampai situ je hala tuju saya?? Hehehe..sabar ye kawan-kawan.. Itu sebenarnya cita-cita jangka pendek..Cita-cita jangka panjang, biarlah rahsia..Orang kata, kalau kita dah cakap, nanti susah nak jadi kenyataan..Jadi, saya simpan dulu..Sampai masa nanti saya cerita la…

Hurmmm….

Oh ye…saja nak kongsi, untuk program CU203 Year 3, ader 6 subjek semuanya..

  1. Computing Project 300CT
  2. Distributed Application Development 320CT
  3. Large Scale Software Development 340CT
  4. System Security 350CT
  5. Formal Aspects of Computer Science 380CT
  6. Intermediate French a215ila

Semua sekali 30.5 credit hour..yang No 1 tu semestinya final project saya..final project je dah 8 credit hour..phew! Subjek yang saya warnakan biru tu semua yang ada final exam dengan 30% course work,70% final exam!! phew phew! Nasib baik French tak ada final exam..kalau tak, semput nak hafal vocabulary..hehe..Paper yang dijangka paling susah ialah paper 380CT..Segala tok nenek simbol semua ada dalam subjek ni.. Γ, ξ, λ, δ, σ…ish, macam-macam lagi la..saya pun dah ingat-ingat lupa apa yang saya dah belajar semester lepas..(kena revise balik ni sebelum masuk chapter baru..)

Hurmm..seronok belajar ni sebenarnya..memang la stress dengan exam, duit pun tak berapa nak ada sangat..tapi saya suka je..cuti banyak, waktu yang fleksibel, boleh ponteng sikit-sikit (jangan tiru saya ye..), dan yang paling best, rutin yang tak sama..setiap hari ada benda baru…cukup masa, dapat scroll..insyaALLAH..

Rasa macam tak percaya je saya dah nak habis belajar..tinggal sikit je lagi yang perlu saya selesaikan sebelum saya boleh berasa lega..doakan saya ye kawan-kawan..mudah-mudahan segala urusan saya semester depan dipermudahkan dan berjalan lancar..

Amin~

Advertisements

Boys Over Flowers..

Salam…

Boys Over Flowers.. Mula-mula tengok cerita ni masa tengah sibuk-sibuk nak final exam last year.. (nampak sangat belajar main-main..nak exam boleh pulak tengok cerita Korea..hehehe..) Sekali tengok terus suka.. Bila semua paper exam dah habis, saya tengok cerita ni non-stop dari pagi sampai petang… Lepas Maghrib, sambung lagi sampai mata dah lebam mengantuk.. Makan pun depan notebook…Hehehe…Tak senonoh je perangai kan?

Malam tadi, tengok 8TV boleh ada pulak cerita ni..baru episod 2.. Hahaha..8tv lambat, tapi boleh je tengok…cuma dah dialihbahasakan ke bahasa Mandarin..kurang feel sikit la.. Siapa yang belum pernah tengok dan memang suka Korean series (biasanya Korean series fan memang dah tahu dah rasanya), cerita ni memang best.. Ada sense of humor, romantik, sedih, macam poyo, dan penuh dengan lelaki-lelaki jambu…. hahahaha!

Mari baca sinopsis..

While delivering a student’s dry cleaning, Geum Jan Di saves the life of a student at the most prestigious school in South Korea. Her actions soon become public and exposes the bullying within the school. To silence the public’s attention, Jan Di is offered a swimming scholarship to Shinhwa which she declines but her family forces her to attend.

During her first day at Shinhwa, Jan Di learns of the famous F4 and of the other students’ adoration and fixation with the boys in the group. Gu Jun Pyo, Yoon Ji Hoo, So Yi Jung, and Song Woo Bin are the richest and most powerful kids within Shinhwa and South Korea. Subsequently, they use their power to terrorize weaker students or those they do not like. Jan Di, instead of being impressed, becomes enraged and fantasizes about confronting Gu Jun Pyo, the leader and initiator of many of the bullying acts. She gains courage to confront him when a friend , named Oh min ji , accidentally spills ice cream on his shoes and he demands the girl lick it off. Jan Di defends her friend and attempts to reason with Jun Pyo’s tyrannical demand. When he refuses to relent, Jan Di turns violent, knocking Jun Pyo to the ground. Engaged by this, Gu Jun Pyo declares war on Jan Di and encourages the other students to bully her. Jan Di, however, is resistant, refusing to apologize to Gu Jun Pyo, and stands by her decision to fight him.

Ironically, Gu Jun Pyo, having never been stood up to, begins to develop feelings for her. He tries unsuccessfully to woo her as she slowly begins to spend more time with Jun Pyo and his friends. Jan Di teaches Jun Pyo that money cannot buy everything and in order to have real friends, he himself must be real or use his heart, but Gu Jun Pyo still does not understand why someone like Jan Di should dislike him. As the story progresses, Jun Pyo falls deeper in love with Jan Di and she learns how to open herself to his love as well.

As love begins to blossom, Jun Pyo’s mother discovers them and deems it unsuitable. She does everything in her power to keep the two apart, even arranging a marriage for Jun Pyo. The other F4 members and Jan Di’s best friend, Chu GaEul try to make their relationship better. So Yi Jung and Song Woo Bin came up with a few plans but it fails. They left with no choice but to use the last plan. The plan is So Yi Jung have to make a fake date with GaEul. At first their plan is succesful but because of Jun Pyo’s mother the relationship between them is getting further again. After the fake date, GaEul finds her self falling in love with So Yi Jung. So Yi Jung feels the same way. But he don’t admit that he is falling for her. Other factors keep arising as another member of the group falls in love with Jan Di and in a twist of fate (it was yoon ji ho), Jun Pyo loses his memory. In the end, however, Gu Jun Pyo and Jan Di learn that love conquers all and that they are truly meant to be together. Finally, So Yi Jung admits that he is falling for GaEul and love begins to bloom between them.

Source: wikipedia

Dia, hadiah saya..

Salam..

Hari ini, 05-12-2009..

Semalam, 04-12-2009..

Semalam punya semalam, 03-12-2009..

Semalam punya semalam punya semalam, 02-12-2009..

Semalam punya semalam punya semalam punya semalam, 01-12-2009..

(Stop it, Eliz..just straight to the point!)

Baiklah.

Macam mana nak mula ye.. Hurmmm…

OK. Siapa pernah baca entri pertama saya? Ingat lagi tak cerita tentang hadiah yang saya tunggu? Tak ingat, tak apa.. Dalam entri bertarikh 27-11-2007 tersebut,  saya pernah beritahu tentang kedatangan hadiah yang paling bermakna dalam hidup. Ya, saya tunggu. Saya tak tipu. Saya memang tunggu. Mungkin kerana benci dengan situasi diri sendiri pada masa itu. Mungkin juga sudah letih dengan ragam manusia di sekeliling saya di ketika itu.

Saya rasa, saya bertuah.. 01-12-2007..Hanya 4 hari selepas entri pertama ditulis, hadiah yang saya tunggu sudah tiba! Dan hadiah itu sudah lama berada di depan mata saya rupanya.. Maafkan saya ye. Saya kan rabun. Macam mana nak nampak. 😀

Semalam punya semalam punya semalam punya semalam, 01-12-2009..

Genap dua tahun, hadiah tersebut masih bersama saya.. Setia bersama saya.. Thank you so so much, my precious..

love him..so so much!

Dia, hadiah yang saya tunggu…

Ya Allah Ya Rabbi..izinkan dia menemaniku untuk sepanjang hayat..
Membimbingku ke jalan syurgaMU..
Memelihara kemurnian kalbu bersama-sama..
Menjagaku tatkala aku terlantar tidak bermaya..
Mendidik akhlak dan kelakuanku….
Membuka jalan agar aku dapat memperdalami selok-belok agamaMU yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana..
Dan memberikan zuriat yang halal lagi dirahmatiMU..

Amin…Ya Rabbal ‘Alamin..


Hazel Family is almost complete :)

Salam…

Selamat Hari Raya Aidiladha.. 😀 (saya selalu lambat, kan?)

Aidiladha kali ini disambut sederhana tapi meriah. Alhamdulillah, kami dikurniakan dengan rezeki yang melimpah-ruah. Berkat bantuan dan sokongan ahli keluarga, business kecil-kecilan saya mendapat sambutan luar jangkaan.. Manakala Dato’ R pula, mendapat anak saudara baru pada pagi Aidiladha.. Syukur tak terhingga.. 😀

Keesokan harinya, merupakan hari yang paling bermakna bagi ♥HAZEL FAMILY♥.. Achikhazel selaku satu-satunya ahli keluarga Hazel yang masih single, telah bertunang! Yang seronoknya, kami bertiga (Ucuhazel, Aihazel dan saya) dah “culik” Achik sebelum majlis..Siap drift dalam kereta yang mana driver kereta itu ialah seorang mak buyung..hehehe~

culik pengantin!! HAHAHAHA!! (ignore my double chin, please...)

Tahniah Achik..Achik cantik sangat hari tu..Dah nama pun pengantin kan, mesti la cantik.. Macam tak percaya je.. Dalam Hazel, saya rasa dia antara yang paling tabah dan gagah.. (tak macam saya, hati tissue. huhu~) After a very long episodes of tears and heartbreaks, akhirnya kebahagiaan menjadi milik Achik..(macam ayat novel, syabas Eliz..)

both of us, without glasses..

Masa sekolah dulu, cikgu-cikgu selalu cakap yang saya dan Achik macam kembar..tapi saya tak rasa macam kembar pun.. Muka kami serupa ke?

BFF..

BFF…Breast Feed Best Friends Forever..tak cukup lagi 3 orang..bila la dapat kumpulkan semua.. mungkin wedding Ucuhazel 12hb ni kot..insyaALLAH…here are some updates on Hazel Family members..

  • Angahazel (that’s me!) – engaged with Dato’ R (yeay!)
  • Udahazel – married with Hafiz, and have an adorable 17months old son, Airyll Hazz and now is expecting their second baby in May 🙂
  • Achikhazel – engaged with Azrin
  • Ucuhazel – engaged and now counting for her wedding day next week!! Dub dab dub dab..
  • Aihazel – married with Awe, expecting their first baby in April… 🙂
  • Eahazel – married with Budi, also expecting their first baby in June..huhu~
  • Lelothazel – married with Nizam, have a cute 19months old daughter, Syarah Damia…

Hehe..seems like Hazel Family are expanding bigger and bigger next year..saya sangat suka!! 😀  Dengan berlangsungnya pertunangan Achik, maka Hazel Family boleh dikatakan hampir lengkap..hopefully we will fully complete next year..Amin~ (oops! terlebih info sudah~~) 😉