Saya dan Ilmu..

Assalamualaikum w.b.t…

Esok saya akan pulang ke kolej..(Iyeee, kat Kolumpo..)

KL.. Arghh..menyebutnya saja sudah buat saya lemah..Lemah dengan suasana bising dan penuh dengan manusia..Saya akui, saya memang tak selesa tinggal di KL..Tapi, kerana tuntutan tanggungjawab dan cita-cita, saya sanggup ketepikan semua rasa yg saya tanggung sekarang ni..

“Sabar la hati..sekejap jer..”

“Ala..KL jer, bukan Zimbabwe pun..hujung minggu kan boleh balik lagi..”

“Tak baik buat perangai, orang lain susah nak dapat peluang macam ni..Bersyukurlah..”

“Satu subjek jer yang susah kan? Yang lain boleh buat kan? So, jangan la complicated kan keadaan…”

“Kalau hati lembik macam ni, macam mana nak further oversea nanti??”

“Tak semua perkara yang kita suka, baik untuk kita…Dan tak semua perkara yang kita tak suka, tak baik untuk kita..”

“Utamakan perkara yang lebih baik dari yang baik..”

“Hadiahkan scroll tu untuk Ibu ngan Abah..”

Macam-macam ayat saya guna untuk lawan homesick blues saya..Ada yang dengar kat tv, ada yang ambil dari nasihat orang, yang reka sendiri pun ada..Ulang-ulang banyak kali dalam hati..

Alhamdulillah…saya bersyukur sangat-sangat, kerana pada waktu ini, ketika saya rasa kurang bersemangat, saya menyedari yang saya sebenarnya dikelilingi oleh rakan-rakan yang menyokong saya..serta ahli-ahli keluarga yang sanggup menempuh perjalanan jauh dan traffic jam untuk menjenguk saya yang terselit di tengah-tengah KL..

Terima kasih yang tidak terhingga..Saya sayang anda semua!! (Macam artis bagi ucapan kat konsert lak..Perasan!)

Mulai minggu depan, saya cuma ada lebih kurang 12 minggu sebelum Exam-focused Classes..Ini bermakna, dalam tempoh tersebut, agenda saya ialah:

1. Revise syllibus untuk setahun bagi 4 subjek major..

2. Siapkan 5 system..(nasib baik by group)..

3. Organize 1 event..(some kind like Explorace..paperwork pun x siap lagi ni..mati la saya..)..

4. Banyakkan latihan Advance Programming..(I have no basic in Java..Sebab tu saya rasa sangat terkapai-kapai ku kelemasan..Arghh..it’s killing me softly..)

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11. Main “pondok-pondok” dengan Hazel Family..

12. Menonton PGLM 2 di Istana Budaya pada Februari nanti..

Oleh itu, kemungkinan untuk saya berblog selalu adalah sangat tipis..Tambahan lagi, hostel saya tiada kemudahan WiFi..Hurmm..seems like i’m gonna miss this hobby..(Psst…Doakan elaun saya masuk cepat, saya nak subscribe P1 Wimax dan beli backpack INCASE itu!)

Kenapa no. 5 – no. 10 kosong? Sebab kesepuluhan utama saya ialah untuk study..(macam bola lak..1st eleven) Jadi, sekiranya selepas ini ada perkara berbangkit tentang study, saya akan selitkan di situ..

Oh ye, untuk pengetahuan semua, sistem pengajian saya seperti SPM..Exam setahun sekali..Apa yang saya senaraikan di atas sebenarnya adalah carry forward tasks semester lepas..Tasks untuk semester ini masih belum dapat,  jadi senarai tersebut mungkin akan bertambah lagi..Adoiyai..!

Walaupun begitu, saya tidak mahu menganggapnya sebagai beban..Saya mahu menikmati hidup mendalami ilmu sepuas-puasnya..Seboleh-bolehnya saya mahu menjadikan cabaran belajar  ini sebagai  satu pengalaman paling menyeronokkan..

Supaya satu hari nanti, saya ada sesuatu yang boleh dikongsi dengan anak-anak saya..

Supaya  satu hari nanti, saya boleh menginspirasi bakal pelajar-pelajar saya jika nanti mereka merasai apa yang saya rasa sekarang..(belum apa-apa dah berangan…tak malunya..hehe..)

Supaya satu hari nanti, saya tidak malu mengaku bahawa saya bekas pelajar dismiss..

InsyaALLAH…Doakan kejayaan saya ye..Terima kasih 🙂

DOA KEBERKATAN ILMU

Bismillahirrahmanirrahim..

Ya Allah aku berlindung dengan Mu daripada ilmu yang tidak diamalkan,
Aku berlindung dengan-Mu daripada ilmu untuk kemegahan.

Tuhan… Ilmu itu adalah cahaya penyuluh kehidupan. Jangan pula kehidupan orang lain tersuluh tapi kehidupanku gelap,
Di akhirat kelak menjadi hujah & saksi mengapa aku tidak amalkan.

Ya Allah aku memohon kepada-Mu betambah amalku,
Jangan sampai usahaku orang lain selamat & aku tidak,

Ya Allah aku berlindung dengan Mu daripada ilmu yang tidak diamalkan,
Aku berlindung dengan-Mu daripada ilmu untuk kemegahan
Tuhan… Ilmu itu adalah cahaya penyuluh kehidupan,
Jangan pula kehidupan orang lain tersuluh tapi kehidupanku gelap,
Di akhirat kelak menjadi hujah & saksi mengapa aku tidak amalkan,

Ya Allah aku memohon kepada-Mu betambah amalku,
Jangan sampai usahaku orang lain selamat & aku tidak,
Ya Allah aku berlindung dengan-Mu daripada ilmu untuk mujahadah
Serta membantuku untuk beribadah & bertaqwa

Ya Allah aku berlindung dengan-Mu jangan sampai ilmuku melaknatku
Semula kerana bermegah-megah & tidak amalkan,
Jadikanlah aku bertambah-tambah ilmu bertambah dekat dengan-Mu,
Bertambah ilmu bertambah ibadah & amalan,

Tuhan jadikanlah ilmuku boleh memimpin diri & orang lain,
Boleh menyuluh hatiku & menyuluh hati orang lain,
Seterusnya jadikanlah ilmu itu sentiasa memberi manfaat & syafaat

Amin Ya Rabbal Alamin..

Advertisements

13 comments on “Saya dan Ilmu..

  1. Betul betul betul…
    Kepayahan iaitu pengorbanan…suatu yang subjektif..
    Semakin besar dugaannya, besar lagi hikmahnya…
    Itu kenyataan…

    *daku sgt puitis dan sentimental sejak akhir2 ni…mungkinkah tersilap makan??

  2. xpe ngah..aku pon plan nk p PGL tu gak..kiter pegi beramai2..ok? aku akan racun awe juge..ngee~ SABAR..key word aku..sabar tempuh semuanya..insyaAllah, everything will be ok..maybe x ok sgt pd org len tp ok bg ko cukupla..hehe..looking forward to see u here!! 😉 jgn mls2..jgn homesick sokmo…ok?? we all here for you..

  3. muahahahahah…lex beb..welcome back to campus life..aku ni da 3weeks tp takde progress apa2 pn…asik nengok tv..main net.broadband aku plak sengal..geram gile la…

    cop..aku confuse la..ko amik coz pe ek?IT ek?computer programming?computer engineering?

    ni ko ada attach kt mne2 uni tak pas study?sponsor kpt ek?

    incase?wah….mmg nk beli yek?bli ktne weh?huawaa…aku cm kna cr yg lg murh le..sbb duit ku da ke arah lain…one of my wish list bakal tertunai…ngeh3…

    PGL ok la rsnye…cume tu la..aku tak berminat nengok teater kan..dlu pnh nengok impak maksima the musical…tu pn kwn ajak…tak nk sebenarnye…cite boring..tp cm ala2 jakun le nengok stage gerak2…haha..

  4. semalam sy telah bidding Golla backpack kat lelong..tapi tak berjaya…huwaaa…[tapi makhluk pemalas tu beli lagi mahal dr retail price..sengal]

    Nampaknya saya kena ke Low Yat beli..[huhu tak dapat less la gini]

  5. ngah…

    ” org biasa mmg MENOLAK kesusahan dan kepayahan…..
    org luarbiasa MENUKARKAN kesusahan itu sebagai kejayaan….” biarlah ader sejarah dismiss ke aper krn kalau ko rajin membaca kisah kejayaan.. org yg berjaya biasanya melalui kegagalan…. krn BERJAYA selepas GAGAL itu lebih bermakna…..:))

  6. pehh..dpt gak online..kejap pun jadik la…

    ai:
    tq so much…hehe..nanti kite berjimba2 yer..

    ned:
    broadband sengal, pakai wimax la..hehe..tp bangi lum ader lg kan? aku amik computer science..
    aku dapat sponsor mara..ikut agreement, klu aku grad ngan at least 2nd class, mara akan sponsor lg..tp kat conventry, 18bulan jer..
    tu yg aku nak sgt2 tu…tp since satu subjek ni cam membunuh, aku jadik x yakin lak..adoiyai…
    beg incase tu nt bf aku tlg carikan..wahh! apakah wish list yg akan tertunai itu??? citer la citer la…

    ciketon:
    wahh..pandai bidding yer..kiter x pandai bid bid ni…nanti mesti kalah punya…hehehe…

    ucu:
    thank u..kalau bab bagi nasihat mmg ko terer…hehehe..time kasih banyak…doakan yer..

  7. cmne ek nk apply mara utk degree?sbb kwn aku pn nk amik degree gk tp tak tau plak crenya cmne nk dptkn mara sponsorship.pointer dip kna brape ek bru dpt sponsor?yg kt coventry tu utk ko further to master plak ek?bestnye…aku ni ntah bile dpt…kpt skang cm da suh study local la..huhu..tu yg master pn kna local ni..adoi2..tp tak kisah le jnji dpt blajo kan dgn sponsor.local pn local le.mne2 tmpt sme jek,yg penting succcess…(ayat menyedapkan ati..hehe)

    mne bf ko nk gi cr beg tu?

    ahaha…wish list gi trip…hehe..ku akan gi jln2..insyaAllah…ticket sudah dibooking..tp lme lg le..bln 5..

  8. ned:
    camner nk apply…hurmmm aku pn x sure camner…
    aku ni kira internal program kptm dgn mara..(kolej poly-tech mara yer…bukan kmntrian pngajian tinggi)..
    aku nk citer byk pn xpndai sbb lecturer aku yg suh isi borang..aku pun isi jer la..
    syarat die yg aku igt, cgpa>3.00, muet>=4, umur<=25, aktif co-q, pastu ader lecturer’s recommendation..tp kuota 2 org jer utk 1 course..
    klu ikut perjanjian, camtu la..so far dah 3 batch dah kolej anta student ke saner utk further master..abis master, kena mengajar la kat kptm ni..
    aku?? wallahua’alam…dapat lepas degree ni pun dah syukur sgt dah..camaner la aku leh terjebak ke alam programming ni..addeihh..
    ala..ko truskan jer…maner2 pun samer..yg penting dapat scroll…kan kan kan??

    bf aku nak cari kat apple..sebb tu kan Mac Book backpack..

    wahh..jalan2…kemana??

  9. haha..nnti aku bgtau yek jln ke mne…malu le sy…hehe…

    pnin pale den pkir phd ni.master aku pn terkial2…huhu…

    ni sma la..aku pas study kna gk ngajar kt uthm…huhu..tp takpe la…dkt dgn umah ku..suke…=)

  10. wahh dekat ngan umah…sgt teruja la…
    aku pun sgt2 berharap kolej aku cepat2 la masuk course degree…
    nanti leh la mintak ngajar kat situ jer…leh jalan kaki jer p keje..hehe….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s